Môže za hyperaktivitu môjho dieťaťa potravinová intolerancia?

Autorka článku: Dagmar Rakovická Čanigová

,,Milujem svoje dieťa, ale niekedy by som ho zabila" - vykĺzne mojej kamarátke z úst. Máme dostatočne dôverný vzťah na to, aby som vedela, že je to mama, ktorá svoje dieťa skutočne miluje. Za posledné obdobie si ale nevie k nemu nájsť cestu. Bojuje s prekážkami, pretože je nezvládnuteľné a ona sa z toho rúca.

Navyše má pocit, že si jej dieťa vymýšľa, obzvlášť, keď sa stále sťažuje na bolesť brucha po zjedení určitých jedál. Obzvlášť, keď by mal chvíľu obsedieť a ,,nevymýšľať". Pri športe a hlavne sladkom jedle zrazu bolesť nepociťuje. Kto mu to má potom veriť?

Vidím ako sa v nej bijú výčitky svedomia s pocitom hnevu, ktorý sa len ťažko dá potlačiť. Prestáva rozumieť vlastnému dieťaťu, ktoré má možno skutočný problém s trávením.

Riešenie, o ktorom sa nehovorí

Aj keď deti ešte nemám, jedno ale práve nosím pod srdcom. Viem si predstaviť čím si ako matka prechádza. Nemôžem dať preto zatiaľ rodičovskú radu. Moja profesia sa ale orientuje na výživu a obzvlášť na IgG senzitivitu, o ktorej sa v súčasnosti tak málo vie a informácie o nej nie sú vždy správne interpretované. Snažím sa jej preto naznačiť, že za prejavmi u jej dieťaťa môže byť skutočne aj nesprávna strava.

Vidím, ako si malými rukami drží nafúknuté bruško, aké som mala aj ja v jeho veku a možno aj skôr. Viem preto presne pochopiť aj jej dieťa. Dlhodobé tráviace ťažkosti sú ako sen, ktorého začiatok si skoro nikdy nepamätáme, iba zrazu sme jeho súčasťou.

Ako mama si je vedomá, že jej dieťa zje veľa sladkého, ale nevie akoby ho mohla naviesť na zdravšiu alternatívu. Navyše, keď s ním ide von na ihrisko, uvedomuje si úskalia, na ktoré spoza jeho chrbta nemá vplyv. V okolí je totiž kopec mamičiek, ktoré donesú vždy to, čo sa ona bezvýsledne snaží neponúkať. Je to stotina sekundy, kedy pred týmito pokušeniami svoje dieťa neudrží.

Je si vedomá, že by to bol beh na dlhé trate s príliš veľkými prekážkami a preto zmeniť stravu radšej ani neskúsi. Koľko je však takých rodičov?

Strava ovplyvňujúca nielen správanie

S odstupom času mám pocit, že ako dieťa som bola veľmi vzdorovitá a neustále nahnevaná. Stará škola by povedala, že som sa nevedela ,,zmestiť do kože". Na prelome dospelosti som navyše trpela úzkosťami, občas letargiou, ktorá sa prelínala s depresiami a nechuťou žiť. Mala som akné, bolesti brucha, nepravidelnú stolicu. Lenže, mladý človek si to nemá s čím porovnať a nevie, že tieto stavy v poriadku nie sú. Snaží sa ich zakryť, aby sa nelíšil od okolia, kam chce zapadnúť. Aj ja som sa snažila.

Často som bola chorá a cítila som sa bez energie. Čerešničkou na torte bol ekzém, ktorý sa mi objavil v lakťovej jamke. V tom čase mi bol kolonoskopickými vyšetreniami zistený nešpecifický zápal v sliznici hrubého čreva a súčasne potvrdená intolerancia na laktózu. Vďaka nedostatku informácii som takmer 5 rokov užívala kortikoidy, lebo som uverila slovám, že s ekzémom sa musím naučiť žiť.

Vedľajším účinkom kortikoidov bol zvýšený nárast hmotnosti, ktorý sa upravil až po ich úspešnom vysadení. S vysadením liekov, ktoré príznaky potláčali, sa ale objavila agresívna recidíva ekzému.

Tie fľaky boli hrozné, nenávidela som ich a hanbila som sa za ne - boli mojou stigmou, duševnou stigmou... Začala som hľadať alternatívy a vtedy sa ku mne dostal test potravinových intolerancii. Dovtedy som potravinovú intoleranciu vnímala iba ako enzýmovú nedostatočnosť akou je napr. laktózová intolerancia. Nevedela som o tom, že môže existovať nejaká IgG senzitivita, ale napriek tomu som sa dala otestovať na viac ako 200 potravín.

Keď mi prišli výsledky, bola som zhrozená, že mám intoleranciu na kazeín, kravské, ovčie, kozie mlieko, vaječný bielok, žĺtok, lepok, pšenicu, špaldu, ryžu, zemiaky a kopec iných potravín (spolu 32). Rozhodla som sa všetky tieto potraviny prestať konzumovať a aj keď začiatky boli veľmi ťažké, do dvoch mesiacov od začatia eliminačnej diéty mi kompletne zmizol ekzém.

Práve moja vlastná skúsenosť ma inšpirovala rozširovať informácie o liečbe stravou. Od roku 2018 sa špecializujem na potravinové intolerancie a pomáham druhým nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.

Skúsenosť pomáha, ak sa rozšíri ďalej

Veľmi dobre si uvedomujem ako veľmi nás dokáže strava ovplyvňovať, pretože vlastná skúsenosť je niečo, čo nám nikto nevezme. A zastávam názor, že by sa mala rozšíriť ďalej. To ma inšpirovalo v roku 2019 objasňovať IgG senzitivitu nielen na základe mojich vlastných skúsenosti, ale aj skúseností ďalších ľudí a pomocou vedeckých štúdií.

IgG senzitivita je pre nielen pre odbornú, ale aj laickú verejnosť relatívne nový pojem. Nejedná sa o enzýmovú nedostatočnosť akou je napr. laktózová intolerancia alebo histamínová intolerancia. Narozdiel od potravinovej alergie, ktorá má okamžité prejavy a telo si pri nej tvorí IgE protilátky, pri potravinovej intolerancii (IgG senzitivite) si telo tvorí špecifické IgG protilátky, ktorých prejavy sú oneskorené (niekedy po štyroch, po ôsmych, po 24 hodinách alebo aj do 72 hodín od skonzumovanej potraviny, na ktorú si telo tvorí neznášanlivosť).

Uvedomovala som si, že v mojom okolí takmer nikto nevie o IgG senzitivite a to ma inšpirovalo napísať knihu. Pri overovaní vedeckých článkov a štúdií som prišla na to, že s potravinovou intoleranciou sa nespája iba ekzém, ale napr. aj poruchy autistického spektra, ADHD, migrény, neplodnosť a samovoľné potraty, Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, obezita, reumatoidná artritída, candida a i.

Sú to informácie, ktoré si v záujme vzájomnej pomoci nemôžem nechať iba pre  seba.       Preto som napísala knihu Z lásky k vlastnému telu - Dovoľte jedlu stať sa vaším liekom, v ktorej detailne objasňujem ako jednotlivé diagnózy súvisia práve s potravinovou intoleranciou. 

Ako potravinová intolerancia súvisí s ADHD?

Aj keď sa ADHD klasifikuje ako neurovývojová porucha, viaceré štúdie skúmali súvis práve medzi touto diagnózou a potravinovou intoleranciou.

Oligoantigénna strava (hypoalergénna strava) vyvinutá profesorom Eggerom sa zaviedla už v 80. - 90. rokoch minulého storočia. Jej základnou myšlienkou bolo odstránenie z jedálnička akýchkoľvek potravín, ktoré by mohli vyvolať priamu alebo oneskorenú alergickú reakciu (teda IgG senzitivitu) a vytvorenia jedálnička z malého počtu (oligo) potravín.

Profesor Egger videl koreláciu medzi ADHD, potravinovými intoleranciami a alergiami. Táto diéta mala až u 70% jedincov s ADHD úspech, čo sa prejavilo v zlepšení hyperaktivity, koncentrácie pamäti, impulzívnosti, sociálneho správania ako aj zmiernenia porúch spánku.

Kniha, ktorá šíri osvetu o liečbe stravou

Rada by som preto mojou knihou ponúkla aj inú možnú alternatívu riešenia zdravotných problémov, s ktorou mám osobnú skúsenosť a tým je zmena stravy. Sama som si zažila bezmocnosť a zúfalstvo, ktoré pramení z nedostatku informácii o potravinovej intolerancii. Keď nepoznáme svoje možnosti, akoby sme žiadne ani nemali.

So vznikom tejto knihy sú spojené náklady ako napr. tlač knihy, grafika, potrebné korektúry a podobne. Preto som sa rozhodla zbierať peniaze na jej vydanie cez hromadné verejné financovanie crowdfunding Startlab.

Podporou kampane pomôžete, aby kniha mohla uzrieť svetlo sveta a umožníte rozšíriť jej potenciál medzi tých, ktorých sa problém týka, ale pre nedostatok informácii o tom nevedia.

Ak by ste mali záujem objednať si knihu v predpredaji a podporiť tento jedinečný projekt, môžete tak urobiť na tejto stránke >>>

Kto je Dagmar Rakovická Čanigová?

Som žena, manželka a v tomto období som v očakávaní nášho prvého potomka. Od roku 2018 sa profesionálne venujem výžive. Mojou náplňou je pomáhať druhým nájsť si nový spôsob stravovania pri potravinových intoleranciách.

Moja vlastná cesta zbavenia sa ekzému pomocou stravy ma inšpirovala v hľadaní hlbších súvislostí medzi jedlom, našimi emóciami a zdravotnými problémami. Z osobnej skúsenosti viem, že to nie je iba o strave, ale aj o našom vlastnom nastavení, postojoch, ktoré nás často brzdia od možnosti uzdraviť sa.

Môj zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že ma to inšpirovalo začať pomáhať druhým prejsť cestu, na ktorej som nedávno stála aj ja. Zmätená a frustrovaná s výsledným reportom potravinových intolerancií a bez ďalšej informácie, ako vo svojom stravovaní postupovať ďalej.

Dnes inšpirujem ľudí prostredníctvom môjho blogu, eBookov, videí a delím sa o svoje skúsenosti na sociálnych sieťach, aby každý mohol dovoliť jedlu stať sa jeho liekom.

www.dagmarcanigova.sk


Podporte vydanie knihy 

Z lásky k vlastnému telu 

a poštovné knihy Z "malého smrada" dieťa 

máte zadarmo. 

V košíku pri objednávke zadajte kód STARTLAB

© 2020 TOP1 knihy s.r.o. Všetky práva vyhradené!
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma!